Leuk dat je er bent.

Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Sluiten

home  contact

|  Leren Participeren  |

Participeren: vier principes die je gelijk kunt toepassen

Tik het woord participeren in en google overspoelt je met zoekresultaten. Daar zitten hele goede tips bij, dikke boeken, eenvoudige schema’s, wetenschappelijke uiteenzettingen. Kortom genoeg te leren.

Maar hoe doe je dat dan in de praktijk, belanghebbenden betrekken bij jouw project? Als ik een panklare oplossing zou hebben, een eenvoudige truc, dan zou ik je die gelijk vertellen. Want ik ben helemaal voor het betrekken van die partijen waar jouw project impact op heeft en kennis is er om te delen…. Maar die eenvoudige truc is er niet. Dus er valt niks te leren.

Nee! Genoeg te leren, maar zoals vaak is de praktijk de beste leerschool: fouten maken, wonderbaarlijk goed uitpakkende stappen zetten, ploeteren, steeds weer begripvol zijn, waardering krijgen. Jouw houding als omgevingsmanager of projectleider die zorgt dat er vertrouwen ontstaat tussen de partijen. En dat kan je leren.

Vier principes wil ik je graag meegeven. Ze geven mij altijd houvast in welk omgevingsproces ik ook duik:

  • Vertrouwen
  • Nieuwsgierigheid
  • De ander serieus nemen
  • Eerlijk zijn naar jezelf en de ander

Begin gewoon eens met het toepassen van deze vier. Ik zeg niet dat de rest dan vanzelf komt, maar dan zul je zien dat je veel meer kan dan je nu misschien denkt.

Wil je graag meer tips? Schrijf je dan in voor de hands-on workshop omgevingsparticipatie- en communicatie die ik samen met Viduro heb ontwikkeld via de button hieronder.