Leuk dat je er bent.

Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Sluiten

home  contact

| 2022: Het jaar van de crisis?  |

De toekomst is al lang begonnen

Het klimaat aanpakken als een crisis, dat zei een vriend van me. Ik moest even nadenken maar niet lang, je hebt gelijk! Het klimaat aanpakken zoals je een crisis aanpakt…

Het was voor mij een eyeopener, die een deel van mijn worstelingen om een stapje vooruit te komen met verduurzaming een plek gaf. Al heel wat jaren werk ik aan verduurzaming, samen met enthousiaste mensen van gemeenten, ontwikkelaars, coöperaties, provincie, burgers, natuurorganisaties, bedrijven en nog veel meer. We praten veel, we bedenken veel en wie mij kent weet dat ik positief blijf en ga voor ‘het doen’. We kunnen plannen maken tot we een ons wegen, maar we moeten goed nadenken en dan vooral beginnen!

Ed Nijpels, voorzitter  Voortgangsoverleg Klimaatakkoord, vroeg zich in de media af waarom we het klimaat niet net zo aanpakken als de Coronacrisis. Het klimaat aanpakken zoals je een crisis aanpakt…

Het was voor mij een bevestiging, uit mijn hart gegrepen. Een crisis kenmerkt zich door iets dat zich onverwachts voordoet, wat een gevaar is voor personen en de volksgezondheid, wat vaak grote media aandacht heeft en waarbij kans is op schade en een gevaar voor de continuïteit van een systeem. En misschien zit daar wel het probleem waarom we de onbalans van het klimaat niet als crisis behandelen: er doet zich niks onverwachts voor, het ecosysteem is langzaam uit evenwicht geraakt in de afgelopen tientallen jaren. De gezondheidsschade en schade aan deze aarde is niet acuut en het gevaar wordt betwist: ik lig niet morgen op de IC. Media aandacht komt en gaat maar het is niet sensationeel genoeg, het houdt ons niet dagelijks bezig. En de continuïteit van het systeem daar leven wij simpelweg te veel voor in het hier en nu.

Maar denk eens met me mee: als we de onbalans van het klimaat aanpakken als een crisis: wat ga jij dan volgend jaar in jouw werk en leven anders doen? En kunnen we daarmee een versnelling organiseren? Hoe mooi zou het zijn als we daadwerkelijk een verschil kunnen gaan maken. Ik doe en denk graag met je mee in 2022!

 Mirjam